KÖYÜN KONUMU VE YÜZEY ŞEKİLLERİ

 

 

Karahisar Vadisinden bir görünüş,

 

         Karahisar Köyü, Gürün İlçesinin Güney Doğusunda ve yaklaşık olarak ilçeye 5 Km uzaklıkta yer almaktadır.Gürün İlçesinin de içinde yer aldığı Tohma Vadisinin güney kolunu oluşturan Gök Pınar Vadisinin doğu yamacında kurulmuş eski bir yerleşim yeridir. Köyün çevresinde siyah granit kayalara sık rastlanmaktadır. Köyün önünden, Gökpınar Vadisi denilen yaklaşık 10-15 km uzunluk ve yer yer 2 kilometreye varan taban genişliği ve  etrafı çok dik ve 200-300 metre yükseklikteki kayalardan oluşmuş bir vadi bulunmaktadır. Bu vadinin içerisinde Gök Pınar çayı akmaktadır, Gökpınar çayı Gökpınar Gölü denilen ve Yelken Köyü sınırları çerisinde olan bir kaynak gölden doğmakta ve Yaklaşık 15  Km lik bir yolu kat ederek Gökpınar vadisi denilen ve Karahisar Köyü sınırları içerisinde olan  vadiyi ortadan bölerek Suçatı (Telin ) denilen beldede, Gürün İlçesinden gelen Tohma nehri ile birleşir,Tohma nehri Malatya İline kadar 150 Km lik bir yolu kat ederek Malatya İlinde Karakaya Barajına karışır

 

         Karahisar köyü sınırları içerisinde bulunan Gökpınar vadisi, çevresi dik kayalıklarla çevrili hala hiç bir sanayi atığı ile kirletilmemiş doğa harikası bir yerdir. Gökpınar Çayı bu vadiyi ortadan ikiye bölerek akarken, vadi içerisinde bulunan  meyve ağaçları ve bu vadide yetiştirilen meyve ve sebzelere hayat vermektedir. Bu vadide yetişen sebze ve meyvelerin kalitesi tartışmasız her alanda üstünlüğünü kabul ettirmektedir.Vadi içerisinde billur kadar temiz ve buz kadar soğuk olan Gökpınar suyu, bu vadide yaşayan insanlar tarafından hiç tereddüt edilmeden içilmektedir. İnsanlar içme sularını bu nehirden karşılamaktadırlar.Vadide yetişen meyvelerden, kaysı, elma, armut, vişne, dut, ceviz her yerde müşterileri tarafından aranan ve sorulan meyvelerdir. Karahisar cevizi demek bölgede yeterli bir ünvandır. Sebzelerden salatalık, domates, patates, fasülye ve yeşil sebzeleri çok meşhurdur. Karahisar köyünde yaşayanlar kısmen bu vadide yetiştirdikleri sebze ve meyveleri satarak ihtiyaçlarını temin ederler. Vadinin iklimi Gürün'ün çevre iklimine göre kısmen ılıman bir özellik sergilemekte ve bu müsait ikliminden dolayıdır ki çok kaliteli meyve sebzelerin yetişmesine ortam oluşturmaktadır.Vadi tabanından bir görünüş

 

          Karahisar Köyünün iklimi: İklim İçanadolu Bölgesinin Karekteristik karasal iklim özelliğini sergilemektedir. Kışları çok soğuk ve yazları kurak geçer. En çok yağışı Sonbahar, Kış ve İlkbahar Mevsimlerinde alır. Yılın ilk karı ortalama olarak Kasım ayının sonuna doğru yağar ve Mart ayının sonlarına kadar doğa karla kaplıdır. İlkbaharın son ayı olan Mayıs ayında ve Yaz Mevsiminin İlk ayı olan Haziran ayında, Sonbahar Mevsiminin  Eylül ve Ekim aylarında yağış yağmur olarak düşer. 

         Bitki Örtüsü: Vadinin içerisinde ve sulak alanlarda, insan eli ile yetiştirilmiş meyve ağaçları ile kavak, söğüt gibi ağaçların yanında kuşburnu, iğde karamuk gibi çalılıklara da sık rastlanır.Vadinin içerisinden yükseklere doğru çıkıldığında dağlar tamamen çıplak ve bozkırdır. Dağlarda sık olarak, keven, yalangı, kenger, sığır kuyruğu, denilen köksü bitkiler ile mevsimine göre yeşeren çeşitli otsu bitkilere rastlanır. Bozkır olan bu alanlarda genellikle, buğday ve nohut tarımı yapılmaktadır. Tarlalarının kıyısında yada tarlaların içinde yer yer alıç ağacı denilen ağaçlara da rastlanır. Bölge erezyona açık ve her yıl erezyonla birlikte önemli tarım toprakları sürüklenerek, Malatya İlindeki Karakaya Barajına taşınmakta ve barajın dolmasına sebep olmaktadır.

 

     Vadinin oluşumu:  Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, bu vadinin her iki yamacı sanki bıçakla kesilmiş gibi, yer yer yüksekliği 300-350 metreye kadar varan kireç kayalarından oluşmuştur.Bu kayaların yüzeyine bazı yerlerde 50-100 metre yüksekliğe  oyulmuş ve insanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış  mağaralara rastlanılmaktadır. Bu mağaraların bazıları hala ziyaret edilmemiş durumdadır. Bu vadinin oluşması milyonlarca yıllık bir sürenin sonucunda meydana gelmiş ve vadinin oluşmasına, Gökpınar Çayı sebep olmuştur. Bu gün hala çok yükseklerde kalmış ve ziyaret edilemeyen mağaralar zamanında yer seviyesindeyken vadinin akarsu tarafından milyonlarca yıl süreyle aşındırılması sonucu yükseklerde kalmışlardır. Bu doğa olayını bilmek için jeolog veya arkeolog olmaya gerek yok çünkü hala bu mağaralarda insanlar tarafından oluşturulmuş yaşam  izlerine sıkça rastlamak mümkündür.Vadinin yamaçlarından dik ve heybetli bir şekilde yer yer 300 metre yüksekliğe varan bu kayaların,yapısı da çok ilginç bir görünüm arzetmektedir. Bu kayalar kalınlığı 1-2 milimetre olan yonga şeklindeki levhaların üst üste gelmesi ile oluşmuştur. Bu yongalar arasına sıkışarak fosilleşmiş hayvan kalıntılarına çok sık rastlanmaktadır. Bu vadinin adeta  tam bir arkeoloji laboratuarı özelliği vardır.  Burası insanlar tarafından yok edilmeden bilim adamlarının incelemesini beklemektedir.

 

Ana Sayfa                                                                       

 

Free Web Hosting